December 27, 2009

Semoga Sinar Membawa Lari


kini
sinar pagi terik mentari
melambai indah seisi dunia
muharram jelma membawa makna...

kelip-kelip dosa yang lalu
biar terus jauh berterbang
biar Yang Esa tentukannya
jangan terus kau memegangnya
tapi kerana benci perbuatannya
untuk terus mendapat cintaNya

terang siang menyingkap malam
dari bayang bersatu badan
meninggalkan seribu kenangan
demi menggapai terus keampunan

hijrah bertandang meyingkap lagi
menyusun indah pelangi kehidupan
tertabur seri segenap alam
agar membuah mekar seharuman
mencipta sejarah, mencapai matlamat
agar tertulis kejayaan disana
demi Dia, cinta padaNya.



December 18, 2009

Tahniah dan Maal Hijrah

salam....yeah. semester baru seminggu berlalu bagi pelajar UTM. alhamdulillah...kita masih gagah menjalaninya atas nikmatNya. sesi-sesi 'kecemasan' penukaran seksyen dan penambahan atau membuang subjek selesai berlangsung dengan jaya. tahniah sahabat-sahabat. tapi tujuan?yeaa...masing-masing punya alasan.

haaa...tanggal 16 dis 09 pulak...angah berjaya dapat anak lelaki sulungnya.tahniah-tahniah!! mungkin atas pengaruh drama-drama siri (ye ke?)...nama bersandarkan watak-watak baik menjadi pilihan...hehe...yeaa...maka penamaan anak mereka tu menjadi...Aidil Muzaffar Bin Saiful Adli....haa...sedap kan...mithali ada...bekerjaya baik ada...hoho~....semoga aidil membesar di jalan lurus.insyaAllah...
Aidil Muzaffar

bersama papa and mama nya

ok aidil...panggil M.A.K.C.I.K ye...

haa...abang sulung dan isterinya bersama anak-anak,M Redha Shafrizal, M Syazwan Hakimi, Faramiza Asyikin. and my mom!

sempena Maal Hijrah pada 18 Dis 09 ni...semoga kita sama-sama 'mengalami' perubahan lagi yang lebih baik.yeah~~if we never fail, we never learn. betulkah? tak kiralah...asalkan keberkantungan pada Illahi terus bertambah...kejayaan bukan matlamat utama..tapi setinggi mana pengharapan dan pergantungan pada Yang Maha Esa berkekalan. Pengakhiran yang baik lebih baik dari permulaan yang baik...tapi jika langkah di jalan yang buruk...pastikah kita mampu menepis sambil berlari ke pintu yang baik?!!...sungguh...kita masih dalam perjalanan bermusafir dan berdagang...sama-samalah menjaga tertib dan adab di tanah dunia yang dipinjamkan...

December 13, 2009

keperluan ke?


(kalau la perbezaan tu nyata...jelas...belajar mencari)

kemunculan sesi sem baru...ya...sem VI...masih ada gumpalan setahun setengah untuk ditempuh...degree...selamat terus mengekal dan menambah prestasi minda dan jiwa...yeip...

makin menjenguk hari ni...makin pula rajin kaki-kaki berjalan.....aduhh...bukannya buat apa pun...mencari-cari barang keperluan macam biasa bila nak masuk study balik...yeah!!....tapi...setiap kali beli je...ada ja bicara hati...aiyak

"mahal tak barang ni?"

"ok ke kalau aku beli?"

"ish...takpelah...barang ni bukannya beli selalu pun...."

ermm...ya...penekanan pada membeli...YES (year end sale)..ceh...terpengaruh....adeh...~_0
kadang terasa...apa pula beza barang keperluan atau kehendak...ermmm...kadang tu sampai terasa kehendak tu adalah keperluan...itu nak...ini nak...ahhh...semua bedal...! *pampers tu kerap beli sebab pakai buang...tapi..yang lain kerap tu sebabnya?...ohho...memikir~~

lumrah...jiwa ni...rasa nak je..itu ini...sampai ada teman bicara..."wah...macam air je duit aku nih"...hahaha...memang pun!!...macam mana ye nak membendung?cadangan?boleh kita kongsi sama-sama....nak kata kita semua rajin sangat membeli tu, tak tahu la...yeke? *jawab dalam hati mungkin~~...tak kisah la...tapi yang penting rasanya perlu la ada member sebelah....

"ish..tak yah la beli benda tu...tak guna sangat kot...kerja nanti-nanti boleh beli..."

"ermm...tak sesuai sangat la..."

"kalau nak ikut minat...jenuh semua kena beli"

kadang-kadang penekanan dari teman sebaya ni memang mempengaruhi habis la...cumanya...bijak memilih...mana barang...mana sembarangan...!!

November 30, 2009

Sekitar Terlintas

hmmm...dah lama tak update...bila masa pun dah makin mencangkau usia...macam-macam berubah.macam-macam bertukar.

terus kedepan.perlu.
toleh kebelakang.iktibar dan pengajaran.
masalah ditengah.jangan lari.

kekeringan otak untuk mengepost.
raya haji pun dah 13 zulhijjah dah. dengan sesuatu ruang yang kosong.pergi selamanya. tp redha perlu ada.perlu semai.

14hb dis dah nak kena start masuk belajar.yup. BELAJAR!! adeyh...persiapan?ada ke?huu~
haaa...maka?errr....


November 28, 2009

...Hari...

salam....selamat hari raya aidiladha semua ~_=

October 30, 2009

Peristiwa Yang Merubah...Kehidupan...

oktober 27,2009-hari presentation matlab aku dalam final week.dari malam sebelum tu sampai ke pagi hari...sahabat semua dah mula nampak busy dengan tentetan kerja masing-masing[susah].

sekitar 11pagi...semua sahabat satu kumpulan lelapkan mata sebentar...untuk segarkan badan bila sambung kerja yang masih bersepah nanti...yang tinggal cuma aku dan fais.tapi entah...kemana pulak dia waktu tu...

tepat 11.25 pagi...telefonku berbunyi.ah..siapa pula pagi-pagi ni telefon.paparan..."akak"...oh...tanya kabar pikiranku yang masih serabut dengan presentation
untuk petang tu...

"adik...balikk sekarang dik...balik cepat!!abah dah tak da dah..."

berderau jantung aku...!!kaku.diam.ah...terus mandi.siap-siap tuk balik.
ntah apa yang aku capai...mata mampu melihat...hati dah hilang.

"ko nak gi mana ni?siap-siap semua?"..fais mula tanya

"aku nak balik penang...ayah aku dah tak da..."ah..air panas mengalir...

dengan masalah transport.dengan kepala serabut.hati mula geram.sabar...

siap...perjalanan bas yang kena tipu sebab aku perlu direct ke penang.tapi...masuk ke KL.ntah pukul brapa pulak nak bertolak dari KL pulak...ambik orang..tuggu orang.tambah-tambah bila tak dak orang.jadi 2,3 jam.ah

taxi jadi pilihan aku.KL-Penang.

"bang...bawak laju sikit ye...urgent ni..."

bila jam 6...mentari pun mula jatuh...kian gelap...dengan hujan-hujan yang berganti,tapi mesej...
"dik...lambat lagi ke nak sampai?diorang nak kebumi dah,diorang tak nak tunggu lama-lama...nanti seksa abah.tak pa ke kalau ang tak sempat tengok?"

ah...aku tak mampu lagi...hanya berserah...air panas mula mengalir laju.sebab itu yang mereka mahukan,yang pergi perlu pergi...tapi aku?raya adalah minggu last aku tatap...aku cium sebelum kesini...

bila sampai..ya...lewat sejam.aku masih mampu bertahan bila dipeluk saudaraku yang lain,kakak dan abang-abang...tapi...bila aku terlihat wajah ibu..ah...aku tak mampu bertahan...mahu jer aku jerit...

"dik..abah dah pergi...doakan dia dik.mak tak nak tunggu lama-lama...mak tak nak abah terseksa...sebab tu mak nak tanam cepat-cepat..banyak buat baik dik...sedekah banyak-banyak tuk dia..."

Ya Allah...kalau itu jalan terbaik buat kami...aku redha...
dan jika itu jugalah jalan terbaik buatnya...Kau ampunilah dia
Kau tempatkanlah dia kalangan orang-orang beriman.kerna ku tahu hanya Engkau tempat dikembalikan serta Maha Pengampun lagi Maha Pengasih...

aku redha ya Tuhan sekalian alam...

salam terima kasih pada semua sahabat-sahabat dan pakcik-pakcik serta lecturer dari kami sekeluarga...dengan doa,semangat dan dorongan...doakan abahku...ditempatkan di kalangan para shuhada'...dan..hanya itu abahku...yang membesarkan aku sampai aku di sini......
al-fatihah...aminnnn...ya rabbalalaminnn...



October 25, 2009

Eh...Dah Lain!!




musim final dah mula berbuah...wah..dah habis study week rupanya. aku? dah habis ke study semua?waaa...hahaha...ish...macam tak!!bukan macam...tapi...yes!!

errmmm...bilik ni pun makin berseri...sahabat lain sibuk dengan siapkan assignment pagi-pagi...study pagi-pagi...tapi aku dengan roomate siap
-siap bilik[baget rajin mengemas la kan...wahaha]...settle susun perabot-perabot...[che mad si pengetua kolej mesti kagum-dia penah datang ke bilik aku nih?tak pun...huhu...]...

warga-warga sahabat yang selalu menjengah masuk bilik aku..masing-masing heran.

sahabat A: eh...bila masa plak tukar meja-meja ni...?waaa...smart-smart....

aku dan roomate: haa...smart kn...pagi tadi la...ko asyik tido jek...[keh3...]

sebab selalunya warga-warga yang jengah masuk bilik aku dulu sebelum construction ubah suai ni...bersuara...

sahabat B: eh...apsal bilik korang dua ni aku rasa besar je ha?bilik sama je kot...

aku dan roomate lagi: haa...bilik banyak nur kot...[wahahaa...punya la prasan tahap cipan!!tapi ok gak jawapan tuh...hehee...insyaAllah...]


hmmm...kemudian diorang menjengah pulak komputer-komputer...

sahabat C: eh...ooo...klu ang main YM ngan orang lain bukan main manis lagi ayat-ayat ang...tapi bila ngan aku..macam nak makan orang...agak kasar la kan...huu

aku : laaa...tu pun nak jeles...biasa la...ngan member-member...ngan ang memang dah rapat...so...rasa-rasa dah boleh faham la kan..aku melawak ke tak[even tak boleh melampau la lawak tu...huhu]

sahabat C: dah tu...budak yang ang YM tu tak rapat la pulak?bukan member baik ang ke?

aku: ish...tak semestinya dia tu aku tak rapat..ada yang member baik kot...kadang-kadang kena la layan baik-baik...tak semestinya mood diorang time YM ok-ok je...so..pandai-pandai la jaga hati...kalau diorang ni tengah angin?tak pasal-pasal gaduh-gaduh...kita bukan nampak muka diorang ni pun..ngan ang..aku nampak depan mata

sahabat C: ooo...good-good lah....idea best!!hehehe...

sama jer bila ada sahabat-sahabat yang keluar masuk dapat layanan macam anak raja dalam bilik roomate aku nih[bilik aku gak kot]....tapi...ada je yang tak pueh ati..

sahabat D: eh...apsal korang layan dia baik-baik je nih...cis..jeles siot aku..

aku dan roomate: haa...sebab dia baik la...!!hahaha...[takde-takde]....dah dia jarang datang bilik ni...mesti r kna layan baik-baik...nanti sapa nak datang bilik ni lagi...tak dak orang kan kurang berkat....kurang sikit dosa-dosa kitorang bila tetamu keluar masuk....


P/S:
-sila layan tetamu dengan best dan pastikan bilik anda bersih dan smart walaupun memang serabut...apakan daya...itu la bilik aku dan roomateku yang sedia serabut...hahahaha...
-gaya bahasa dialog hampir sama tapi tak sepersis bahasa yang dicurahkan pada entry ni

October 23, 2009

Hari Masalah



BILA SEMUA MENJADI SERABUT DAN SEMAKIN SALAH FAHAM!!!
...SEMOGA HARINI IA MAMPU BERUBAH...
AKU TAWAKKAL AKU REDHA
WAHAI TUHAN PENGATUR JALAN

October 17, 2009

Dekat Di Hatiku


Dekat Di Hatiku
Nazrey Johani

hatiku kembali tersentuh
membisik untuk pulang ke sana
di balik pergunungan itu
di laman kedamaian kita

biarpun ku jauh di sini
namun tak pernah lupakanmu
itulah sebagai tandanya
hiasan sanubari ini
hanya kau yang amat ku sayang

* andai kau dengar lagu ini
walau di mana dikau berada
yang hidup atau yang telah tiada
mengertilah wahai saudaraku
dikaulah yang amat ku rindu
yang ku sayang buat selamanya

tapi apalah daya diriku
tak terucap lagi di bibir
walau air mata mengalir
ku tabahkan demi mereka
kerna ku tahu ku kan pulang jua



....yang jauh bukan untuk dilupakan dan yang dekat bukan untuk disakitkan....
sama-samalah kita berjuang

October 08, 2009

Bila Meniti Kisah

test dah settle...Digital Signal Process yang boleh buka buku.tapi...pergghhh...jenuh nak cari mana satu yang boleh di kelebekkan...

perjalanan harini...biasa.cuma tempahan makanan untu
k satu majlis baru je aku buat petang tadi untuk jamuan makan esok malam...hehe...[kelam kabut gak la kan...]...terus pergi miting...bentang progress...malam...kena angkat barang sikit....dari Dewan Sultan Iskandar(DSI) ke Dewan Merdeka Kolej Rahman Putra(KRP).

tapi...ah...baru sampai kat HEP je...motor sempot!!

"arrgghhh...tidakkkk...tidakkk...jangan abis minyak lagiii!!malam ni...!!pup...mampos tengah jalan..."...hahaha...

jalan la ke DSI tuk angkat barang.naik lori...pastu dah siap...pokcik lori pun berbicara,"dah takda pa dah kan?pakcik nak pegi tempat lain pulak ni...korang ad
a kenderaan kn?pakcik tak patah balik ke DSI dah"...wah...kagum nya...aku dan wan kecik kena tinggal kat KRP!!!wahahahaa...

jam pukul 10.15...zarif jadi mangsa keadaan bila dia kena ambik aku...tapi...ah...TELEFON aku habis bateri!!aaaa...nasib ada iqbal yang telefon ZARIF SI MANGSA KEADAAN.sebabnya:

1. abu dan abul still tido kat bilik aku
2. nuet dan madno ada miting statistic
3.wan hjo ada miting buat slide show Indonesia-Riau Service Internatonal..[sorry tak dapat datang]
4.syam smv pulak ada perjumpaan 'Amal' kat KP
5.mad, nabil,iqbal,pais bersamaku di KRP dan kenderaan masing-masing full
6.seiful naim kelam kabut dengan kerja multimedia yang perlu beliau siapkan

maka...zarif lah...mangsa...thanks zarif sebab join aku beli minyak kat Caltex[maaf Petronas...aku nak cepat]....hahaa

settle...masa untuk berlari mencari mana tempat mi
ting statistic. u7?tak dak.lari u5...tak dak gak...u6?aik...tak dak gak...rasa best je berlari blok ke blok....haha...u7 balik...ha...ada pun...nyorok celah cafe rupanya...gagaga...fuhh...lambat 45 minit miting...lalala
[wahhhh...lega!!!alhamdulillah...]

maaf semua yang terlibat...hehee..terima kasih yang membantu...lalala

October 01, 2009

Penggunaan Sepenuh Masa...hehehe

Sekarang ni...pasti semua tengah sesak dengan assignment...project...test...dan final tuk pelajar-pelajarkan...yeah...

beralih pada zaman yang makin moden....software,application...semua kena pakai password.perlukah password ni yer?tujuan?yeaa...protection!!!maka macam mana nak selamat dari orang lain supaya tak nampak password anda!!jaga-jaga!!~tapi pastikan anda sangat cekap dalam menaip!!

kepakaran menaip komputer bukan bila mata melihat papan huruf...tapi lihat skrin komputer semata-mata!!andakah?atau member anda?mari cari dan berikan semangat untuk dia miliki peralatan safety ini!!yiihaaaa ~_~


[kecekapan sangat diperlukan]


[yang bijak menjahit sangat diperlukan...ada disini?buat la...]

[tak perasan pun kalau ada orang kat sebelah!!ahhaha....]

[penggunaan sepenuhnya dalam menyelamatkan masa depan password anda!!ganbate...lalala]

September 28, 2009

Kerna Lampu Itu


selamat hari raya maaf zahir batin pembaca!!~
yeah...dah seminggu berlalu...dah kena balik belajar balik.dalam perjalan malam-gelap.terpandang pulak lampu-lampu jalan.menyepi.cerah.menyilau.kalau la dia hidup,adakah dia terus menyala walaupun tahu tujuan dia hanya untuk menyinari?memberi kesenangan laluan?mungkin atau akan?

tapi...kita?aku?perjalanan hidup?adakah aku tak tahu kemana arah tujuku?tujuanku?atau hanya sekadar berdiri tegak di bumi?kosong?~...


atau aku masih lagi mencari-cari 'seseorang' pembawa jalan?rakan karib?rakan sebilik?rakan sekelas?keluarga?jiran?tahukah aku siapa 'seseorang' itu? dimana?ya...!!aku masih mencari...tapi adakah 'seseorang' yang dicari akan terus dapat dengan hanya mengenali seorang?cukupkah?atau 'seseorang' yang dicari itu masih memerlukan pengenalan terhadap ramai yang lain lagi di luar sana?atau adakah aku termasuk sebagai 'seseorang' kepada orang lain pula?bagaimana perlu ku tahu?

ahh..!!tak perlu hirau.yang penting aku perlu menggapai 'seseorang' yang tidak hanya seorang.

tapi yang lain-yang tak termasuk sebagai golongan 'seseorang'?biarkah?buangkah?ketepikankah?maaf...bukan itu niat...tapi perlu bersama agar 'seseorang' yang lain perlu ada 'seseorang' yang lain.yang membawa tujuan yang sama.pada Illahi.kata-kata Dr Asri,

"memadai dengan menegur dan menghalang kesalahan atau dosa,namun jangan membuat keputusan tentang kedudukannya di sisi Allah.Jangan melampau dalam menghukum orang lain"

sebab tak semestinya pelaku salah membenci Allah dan Rasul.

"Wahai orang yang beriman, jauhilah kebanyakan sangkaan, sesungguhnya sebahagian sangkaan itu dusta"-surah al-Hujurat :12

“Bandingan orang-orang mukmin dalam kasih-sayang, kesian dan simpati sama seperti satu jasad. Apabila satu anggota merasa sakit, maka seluruh angota lain turut berjaga malam dan demam” (Riwayat Muslim).

[kerna dalam kesesakan pasti ada kesenangan]


September 05, 2009

Cuci Pakai Clorox

Lidah di sebalik hati
faham dan mengerti
tingkah manusiawi
tidak bertutur jujur.

Hati di sebalik lidah
mengalir ibadah
pada kata dan tingkah
terngadah mujahadah.
Tika kata-kata
menjadi panah fitnah
lidah selalu berhelah
meletak alasan.

Tika fitnah
menjadi busung nanah
masyarakat punah
tanpa akal hemah.

Bersatulah lidah
dan hati penuh ibadah
di padang
istiqamah.

hoho...tak da kaitan ke ngan tajuk?kredit tuk Ami Masra yang belajar kat UKM.aku kenal ke?tak!.cuma terbaca sajak yang dia buat.memang menepati lubuk hati.tak payah pikir jauh-jauh....sesama member pun belum tentu dijaga.sepatutnya tahap terendah,melapangkan dada.apa maksudnya tu?

contoh.janji nak gerak keluar jam 3ptg g tebrau[jauh gila].tapi...member seorang lagi tunggu sampai 3.45ptg[pergh...].ha...member yang menunggu tu la melapangkan dada tanpa rasa nak marah.tenang.susah?masih mencuba...

maaf sahabat-sahabat.kadang-kadang terleka....zzz...terutama yang selalu disakiti dan pernah disakiti~_~

ingat...melapangkan dada adalah yang tahap terendah dalam persahabatan!!~huhu...




terupload gambar-gambar sempena hari h1n1 sedunia plak[macam hari-hari adalah hari h1n1 je...hak3...]

jom buat!!!!lalalaa....


August 31, 2009

TI Penang Di Hatiku Kini

[junior=huruf T.senior=huruf I]

hahaha.....aku dah mula mengingat member seperjuangan time sekolah dulu.teknik tunku abdul rahman yang amat aku sayang!!~arrgghhh...what thats feeling!

[rumate]
[seketika membuat lawatan balas ke Teknik Tunku Jaafar,Seremban a.k.a TI Seremban]
[dinner night]
[last day]



August 30, 2009

Kalaulah Aku Mengerti


"eh...dah balik?",tanya mereka.

"balik kejap ja",kataku ringkas

"apsal kejap sangat?baik xpayah balik!",kata mereka membising.

"dari tak balik jenguk keluarga",sindiranku mengkasar.

hehehe...maaf la ya pada yang terkena...malas nak explain satu-satu...seorang-seorang.tak dapat faedah pun. bukan tuk semua yer...ada yang tak boleh balik sebab family tak dak kat rumah la...takkan nak balik gak kot.gila.

[kalaulah jendela itu..jendela kemaafan]

masok bab cerita kedua....

"kenapa ya...makin kita berumur ni,makin cepat pulak nak sakit hati",kata Hati Emas

"yela,kita pun bukannya selalu jaga hati",balas Jiwa Emas

"tapi,asyik-asyik marah orang!!",Hati Emas membantah

"ala...nak kata nak marah tu...tak la sebenarnya...terlepas cakap je kan?",Jiwa Emas menyejuk

"tapi terlepas geram,terkasar kat semua orang!.mesti ke?kalau selalu sakit hati,penatla asyik nak marah sana sini?!nak kata orang lain buat salah sangat tu tak la jugak",Hati Emas mengeras.

"hm..dah tu...kalau dah rasa penat,control la hati...memang la susah.tapi kalau cubakan tak salah.terkadang tu memang la terlepas jugak...tapi lama-lama takpa la.mana tahu...ada orang esok lusa dah boleh.ada orang 3,4 tahun.hati tak sama,jiwa lain-lain.hati senang...jiwa pun bahagia!",tambah Jiwa Emas

"erm...yeke?susah la...dah biasa...",membalas.perlahan.mencuba.
"Ya Tuhan kami,sesungguhnya orang yang Engkau masukkan ke dalam neraka, maka sungguh, Engkau telah menghinakannya, dan tidak ada seorang penolong pun bagi orang yang zalim. Ya Tuhan kami, sesungguhnya kami mendengar orang yang penyeru kepada iman, (yaitu),"Berimanlah kamu kepada Tuhanmu," maka kami pun beriman.Ya Tuhan kami, ampunilah dosa-dosa kami dan hapuskanlah kesalahan-kesalahan kami, dan matikanlah
kami beserta orang-orang yang berbakti.Ya Tuhan kami,berilah kami apa yang telah Engkau janjikan kepada kami melalui rasul-rasulMu.Dan janganlah Engkau hinakan kami pada hari kiamat.Sungguh, Engkau tidak pernah mengingkari janji."

Surah Ali Imran, ayat 192-194

"Orang kuat itu bukanlah orang yang menang bergulat, tetapi orang yang kuat itu ialah
orang yang dapat menahan dirinya ketika marah"
HR. Muttafaq Alaihi

August 27, 2009

Oooo...Balik Kampung~



Yeah....sekian lama tak balik rumah!!~lama ke?ntah...dari buka sem je kot....huu~
tak kisah la...janji dah nak balik...boleh berbuka dengan family...hoho~
perjalanan: jB-kL then kL-pnG
tarikh: 27/08/2009
masa: 2pm

maka? class terpaksa dipontengkan...Digital System Process...adeyh~_~

p/s: pada sahabat-sahabat yang tak balik...usah risau...raya masih ada!!~[walaupun terpaksa menyepi terpaksa mencari manusia di sekeliling anda yang kian menghilang~]

p/s2: doakan perjalananku dalam doamu...huhu...thanks...

August 26, 2009

Singkap Diri Dalam Ramadan


selamat menyambut Ramadan Mubarak pembaca sekalian...

Adakah makin bertambah amal?berkurang?atau mendatar?
tapi apa pulak contoh-contoh amal?mesti semua sedang berlumba melakukannyakan....tahniah pada yang menghampiri...yang masih belum...kita mencuba~

adakah kita tergolong dalam...golongan ini seharian?
baca Quran...done
solat sunat...done
qiamullail...done
sahur...done
sedekah...done
menjaga mulut dan hati...done
menjaga ukhwah...done
dll...

hmm...mungkin sukarkan?[pada diriku ini yang masih mencuba]?jom sama-sama...kiri lupa...kanan tegur...kanan lupa...kiri nasihat...[bersama sahabat...bukan setakat berjabat].atau dah ada yang aktiviti lain?-semoga bukan perkara yang menjauhi dari Illahi!!!

yeah...artikel yang dikeluarkan oleh Dr.Asri mengenai adab berbuka mencantikkan bicara.antaranya....makan dan solat

Bahawa Ibn Umar r.a. apabila dihidangkan untuknya makanan, manakala solat pula sedang didirikan, maka beliau tidak mendatangi solat melainkan hingga beliau selesai makan, sedangkan beliau mendengar bacaan imam. Ini kerana meninggalkan makanan dalam keadaan keinginan yang kuat untuk menjamahnya atau dalam perasaan lapar, boleh menghilangkan khusyuk di dalam solat, disebabkan ingatan terhadap makanan tersebut. Dengan itu para ulama menyatakan dimakruhkan solat setelah makanan terhidang di hadapan mata. Kata an-Nawawi (meninggal 676H): Di dalam hadis-hadis tersebut dimakruhkan solat apabila terhidangnya makanan yang hendak dimakan kerana ia boleh mengganggu hati dan menghilangkan kesempurnaan khusyuk.

(An-Nawawi, Syarh Sahih Muslim, 4/208, cetakan: Dar al-Khair, Beirut).


ermmm...selamat membeli belah di jualan ibadah Ramadan megasale!!~

"biar sedikit asal sentiasa.jangan banyak tapi sementara."

August 23, 2009

Andai Itu Subuh Terakhir


pabila subuh memanggil-mendayu
liat...
kitaran sinar pagi mula menampakkan wajah
sinarnya cahaya mendalami genap
matahari?
tapi sinar jelata menyusup menemui Illahi...
mendahului

musalla mendingin
menyusui pembaca kitab agung
nun di sana..juga di situ

tapi adakah aku beserta?
atau hanya menyahut seruan katil emas?...
indah...keduanya mengecap bahagia
cuma ke mana layak antaranya...?
mendapat tempat terdahulu pelaksana bijaksana
hamba yang Maha Esa

August 21, 2009

Baiklah...


"ok...masa tambah 10 minit yer...jawab simple-simple je",kata-kata lecturer.

"ok...semua dah siap?nak tambah masa tak?"selepas 10 minit berlalu...[lama je rasa]

"tak yah-tak yah...hantar~~~!",balasan kudrat pelajar.

wah...test yang seronok.open book.tambah masa.tapi...jawab macam hampeh.
susah?tak kot.cuma...??~jawapan...tak tau nak letak yang mana satu....pening~...tak paham....hahaha....

August 14, 2009

Menjelang Sudah

menyemai semangat...padi....huhuuhu....[maksud?ntah]


terima kasih semua menghadirkan diri!!~_~

video