August 13, 2011

Semuanya Dihujung Jari..."..Tangan Kiri Tak Perlu Tahu"

Makin hari makin sempoi aku tgk mesia ni…dr sudut y positif…tntng isu GAZA, Zakat, Tabung Bencana. even ada y sebahagian tu bkn brlaku kt mesia ni pn…terutama isu Gaza y semua org dh tahu tntng nya brbanding sblm brlakunya pencerobohan Israel ke atas kapal flotilla dulu *abis semua video kt youtube, tinggal version israel ja*….israel berjaya mmbuka mata dunia especially islam khususnya tntng saudara kita d Palestin…yosh!

khutbah jumaat kt masjid bayan baru pn tntng isu gaza. Terkini, diorg nk pegi lg ke gaza 15 ramadan ni, inshaAllah *sama la 15ogos pon…hehe….tabung2 derma mmg smkin rancak la dijalankn…*xtaw ke??erm…apala…xpa…klu nk derma..salah satu way, bleyh derma ke akaun Aqsa Syarif y d letak kt blah kanan tu…situ bleyh gak…skank ni pkai tenet banking mmg senang la kn…^^

Isu zakat plak semakin rancak aku denga…y mula bekerja dh pakat ajak mmbr2 p join PUZ wt kira2 suma…nk masokkn berapa duit…potongan gaji ja skank ni…cepat ringkas n padat…huhu….skali pndng mmg nmpk.. “hey…zakat ni for wat? Nothing changing la….”.choi…xblaja sejarah ke? Zakat ni la salah satu way…bkn, way terbaek mmbantu org laen. “choi, apehal plk aku nk kena tolong org….aku keja penat2 nk bg org lua makan plk…kancil tol…”

Ang la kancil dude…org skank ni suma dh taw la zakat tu beratnya mcm mna…malu la beb klu xbuat..ada baca quran x? tawu x betapa beratnya solat tu?? Ala…y dikatakan tiang agama tu…xtaw? P blaja skolah blk la klu xtaw, hehe…prasan x…bila ada word “solah”…kbnyakan lepas tu mst ada “zakah”….tu dipanggil ayt2 kembar…nunjukkn betapa pentingnya zakat seiring dgn solat…solat khusyuk tp xbuat zakat xjln beb…klu zakat bertimbun plk tp xsolat…ceh…paham sendri la…**utk y mmpu la…mmg ramai y mmpu dh skank ni…

**klu nk buat, g pusat zakat trdekat, pastu suruh je potong dr gaji. klu xmau, buat kira2, pastu bg directly kpd asnaf...^^

Isu bencana plk makin style la…media mmg mainkn peranan y pnting….tanah runtuh y libatkn anak2 yatim d hulu langat…walaupun ada antara mereka y trkorban, tp dr sudut y cantik…ramai org2 besar/artis turun pdg hulurkn bantuan…mcm tu la baru style **xkesah la nk hipokrit ke…hey…that’s not my concern la!! Apa pedulik…asalkn dorg mmpu buatkn media brkerumun wat show kt news utk naikkn semngt rkyt mmbntu org2 susah…klu dlu mmg popular ngn cita Bersamamu dgn lagu Jaclyn y sedey…n mcm2 lg lah..

**pringatan kpd rncngn2 seumpama itu…letak la no akaun ORG SUSAH tu JELAS n LAMA sket dipaparkan…ni kejap je…how come!!

Papepon…dgn ekonomi negara kita y smkin bralih kpd ekonomi islam pn stu view y best…kita xbleyh praaappp drastic tukar der…slow2 la…its ok **ingt senang ke klu dh slalu guna henpon…tetiba xpkai..sehari xguna pn dh gelabah....cool la….tp jgn la over cool..xjln suma keja plk!…by our participant la y memungkinkn semua ni…klu stakat by looking at other person doing it…hah, nothing going on la beb…do it…help others!! Bank dh byk…buat internet banking…tgk mna2 news….mna2 crita y cool tntng helping others…help la dey…J

Even some more…aku suka eklan jepun kt tv tu **xjmpa link video lg** ala..y paparkn anime2 dr jepun tu…mmg sad...tp…who knows…not impossible klu kita berada sesusah itu nnt…atau lebih lg suatu hari nnt…nk org tolong kita? Ceh…kita pn xtolong org time org lain ssh…penah denga peribahasa “hari ini hari engkau…esok lusa hari aku”, penah denga? Penah kn…haaa…bleyh pkai la kt situasi ni…think carefully fren…

August 06, 2011

Ajaran Biasa Untuk Baby Secara Combo

Adam *berumur setahun suku kot, bukan nama sebenar*, mata mana ?", ni la soklan paling commercial bila jmpa budak…kn3? Klu x…sah…anda xgemar budak..weee…

Adam pn tunjuk la mata smbil sengeh2 kerang busuk…

“tlinga?”…ok…betol…

“mulut?”…ok…

“Kepala?”…smbil dia pegang kepala tanda paham la…

Tetiba tepikir *dh buat dh la ni...mula nk pikir benda pelik mcm entry sblm ni*…kenapa bila tanya mata or telinga…jawapan si Adam ni dh betol…tp bila sebut mulut…dia pegang bibir…bila tnya kepala…p pegang rambut!!

Hah! ni salah si Adam kenit ni ke or salah ajar ni?? Ayott~

Dh tu…mulut kt mana? Jawapan utk kepala kt mna plak???

Haa…kepala ngn mulut ni pakej combo der…kt kepala ada mata, tlinga..dll *bleyh taw sendri la kot ada apa lg trmasuk klomomor*…y kat mulut…ada gigi…taik gigi…lidah sesume tuh…

So lepas ni…dh bleyh ajar anak2/anak2 buah ngn cara y betol la ye :p…hehehe…^^

Bersenang Lenang di Atas Jambatan Pulau Pinang

tiap hari aku kerja...mesti keluar masuk pulau ikot jambatan pulau pinang. perghhh...tempoh tol ja dh 10 mnt...bunyik mcm kejap je kn...hey...naek moto kot, try la kira berapa bijik motor klu beratur bayar tol 10 mnt...hehe...

mana jumpa y jenis gopoh gapah nk potong org lg...mana y lampu break xdak nya...dgn moto y jenis gedabak pnya besar lg....jln utk tol moto dh la sempit...brbaris smpai 4/5 line...haih...

"Sunguh ajaib keadaan org beriman, sesungguhnya semua urusan mereka berada dlm keadaan baik. dan tiada y mmperolehi keadaa ini melainkn org briman shj. sekiranya dia dianugerahkn sesuatu, dia brsyukur. maka jadilah anugerah itu baik utknya. sekiranya dia dtimpa musibah, dia brsabar. maka jadilah musibah itu baik utknya."
[Hadith riwayah Muslim]

since bulan2 puasa ni...plan nk msk lmbat sikit la konon...smbil bawak pn area 80/90km/h ja...kira agak lenggang kangkong la kt atas bridge ni...mulut dok terkumat kamit baca jampi *karok la lagu2 y best mcm pompa bensin, lagu tema cita ramadan terakhir kt tv3...ceh...haram xtaw lirik...haha*

eh...apehal moto ni lembap plak naek bridge ni...eh2....gelong2 plk...kuat betol angin pepagi nih...!! best2...sejuk...errr...mcm makin terok je ni...org laen siap mcm kt litar sepang dok potong aku...laa..tayar moto pancit!!! wahahaha....mmg style la...

tmpt brenti kecemasan dh lepas...tgh jmbtn ni...mana aku nk brenti....ah..hentam je la tepi ni...naseb depan tu ada tepon emergency ats jambatan...

"assalamualaikum pakcik....sy atas jambatan ni....tayar pancit la"

"ok2...nnt kami dtg ye"

"wokeh!"

tunggu pnya tunggu...ada brother dok brenti dr arah brtentangan dok jerit2 kt aku...gamaknya tanya sbb apa kot...tgk moto dia mcm ada pekakas repair tayar je...biasa la...mmg belambak org2 gni atas bridge ni...*bro...gua kt sblh jln ni kot..bridge ni satu arah ada 3 line...xkn lu nk lintas org2 litar sepang ni kot...*

dia pn berlalu pegi ala2 hampa n brharap ada org taya pncit depan sana *yeke?? mcm tipu je...hehe*...pompompom...ada bro sorg benti...so...settle la tayar moto aku atas ke-repair-an dia lps moto aku kena paksa bawak ke tmpt kecemasan y agak jao ke depan ngn tayar pancit tu...abis tayar baru aku...hehe...

"bang, brapa ringgit repair ni?", jiwa dh cemas sbb ada rm16 ja nih

"15..."

fuhhh...selamat~~~

kena la rm15...standard rm10 ja...cun baki aku singgit p keja...huuu

skru ni la y mnjadikan tayar aku mangsanya =_="

**bro y tolong aku tu pn...bkn org y call guna tepon kecemasan td...kuang3...

video
sempat gak aku wt speedtrack kt org2 litar sepang ni...hehe. y burung gagak ni dok nyebok apesal ntah...baget la klu nk mkn aku...sekeh mau?

August 04, 2011

Hey Nyamuk! How Dare U

Time dok hoha-hoha dlm keta ngn mmbr2 *smbil dok denga lagu Bro Maher Zain y rancak*, tetiba mcm ada bunyik mrayu rayu kt tepi tlinga. mmg kebanyakan org xsuka la bunyi ni…NYAMUK!!

Arggghhh….tension tol ngn dia nih…

Dtg dr mna ntah…sesat kot..al-maklum la…suma org dlm keta ni dok rumah2 kampong blaka…then, dpt plak idea *sbnarnya idea ni muncul dr skolah mnengah*, knapa la agaknya…bila kita bawak keta sambil tingkap pn terbuka sket…n angin dlm kreta pn xla kuat sgt…tp sang nyamuk ni dok bleyh terbang slamber badak je dlm keta cari mangsa…

Yela...y aku peliknya…mcm mana la nyamuk ni bleyh maintain ja terbang lenggang kangkong dlm keta sedangkan driver amik speed 70km/h ja!! *haha…slow kot…hehe*…

Haa…mmg la slow…brbalik kpd perkara pelik y aku pikir td…mcm mana la nyamuk ni bleyh terbang dlm kreta ni? dia xbrgantung pd apa2 pn...udara ja..tp bila dia kt blah pnumpang blkg, dia bleyh terbang cool ja ke depan...hebatkan...

Heyyy..nyamuk pnya speed terbang smpai 70km/h kerrrr??? Stahu aku…lalat la srangga paling pntas kt dunia ni…tp xla plak aku denga bleyh smpai 70km/h…haih…dasat sungguh teknologi Allah cipta dulu2…smpai skarang aku xdpt jawapan…xkn sbb pressure kot *tingkap dh bukak*…lg salah la klu sbb ketumpatan…hehe

**hmmm…nyamuk moden kot~~~

zaman kanak2 dlu slalu brebut nk cucuh ubat nyamuk ni ngn spupu spapat bila blk kampong nk raya...weee ^^


Aku Jeles...haha

sambil senyap2 kt desk opis dok nulis apa aku nk buat ujung mnggu ni dalam buku *mandikan arnab, jln2 cari aquarium, basoh reban, nanam pokok...dll....hehe*...tetiba...hoh...nk maen FB lah kejap...!! hahaha...

"dey...time keja ni kot", kata hati lara ku

"ah, pebende...skank time lunch..aku posa kot", tetiba mcm ada 2 hati

klebek2 benda bosan tu...tringat nk hntr msg fb kt mmbr suh hntr resume kt aku...nk gak tolong member2 apply keja kn...ceawah...mcm agensi cari kerja plk, *cey...padahal nk tgk resume org :p*....stakat ni...baru bejaya hantar 6 resume ke HR...satunya dh kena panggil interbiew dh pon...Material Engineer lak tuh...jeles aku...hehe...

selingan....

**member skolah aku kawen ngn member kpd member U aku...*woh*

August 02, 2011

Angora menjadi Holand Lop

arrgghhh...apsl telinga rabbit baru ni jatuh sebelah plak dh...ala2 holand lop pnya style la plak...ang angora la...bkn lop...huhu...

nak kena carik ubat plk utk pastikan dia sehat walafiat ^^

**pakcik vaterinar nk cucuk dia... pakcik, dia muda lg la...mana bole...

August 01, 2011

DariNya kami datang, kepadaNya kami kembali

ermm...mula2 ayah kwn aku excident...agak truk...kritikal d ICu...koma hampir 2 mnggu (klu xsalah)...patah tulang riuk byk...sbbnya...driver kreta 'ter'langgar traffic light dn secara automatik...telanggar la ayah kawan aku ni...dan alhamduliLlah sekarang kabarnya dah makin beransur sembuh...ujian2...aku maseh xsmpat pegi melawat...

mmbr aku dr kecik2 ribena y dh pn jd pemain perak skank ni pn kabar baru lepas operate lutut...like always...lutut trcabut lg utk kali ke3 operate...xingt plk lepas lwn ngn negeri mna rtu (hehe..) isk3...tp juga beransur pulih....**lama xbawa my mum jmpa mak dia...depa mmbr kamcing la katakn...

kemudian...pepagi subuh td dpt pulak msg dr mmbr laen, mmbr kitorg excident jugak...y ni xtaw kes nya lg...sbb brada jauh d muazam shah pahang. tp semasa tunggang motosikal. sadly, again, aku maseh xsmpt ziarah juga y berada dlm kritikal d ICu...tetap sama...tulang riuk byk y patah...kabarnya bahu (mungkin ada lg)....innaliLlah...

"...Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar: (iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: (innaliLlahi wa inna ilahirajiun) sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali. Mereka itu ialah orang-orang yang dilimpahi dengan berbagai-bagai kebaikan daripada Tuhan mereka serta rahmatNya; dan mereka itulah orang-orang yang dapat petunjuk hidayahNya"
(al Baqarah,2: 155-157)

Nota: website y dilink kan ini mempunyai beberapa bacaan ketika sakit, y di terjemah oleh Syed Ahmad Semait dari Imam Nawawi.